Hoe kan je malware van een Windows 10 pc verwijderen?

Malware (kort voor malicious software) is een verzamelnaam voor kwaadaardige software die speciaal is ontwikkeld om je computer te verstoren. Er zijn niet alleen veel verschillende soorten malware, maar ook verschillende symptomen van besmetting.

Je kunt bijvoorbeeld merken dat je computer of laptop langzamer is dan normaal. Maar het kan ook voorkomen dat je computer vaak vastloopt en opnieuw opstart. Of krijg je juist vaak ongewenste pop-upvensters te zien? We hebben een aantal symptomen voor je op een rij gezet.

Wanneer is je computer besmet met malware?

Omdat niet alle malware hetzelfde is, kun je pas effectief malware verwijderen wanneer je weet waarmee je precies te maken hebt. We hebben hieronder een aantal bekende malware op een rij gezet:

Aan de hand van deze meest bekende factoren kun je een indicatie krijgen of je slachtoffer bent van malware:

  • Je computer of laptop is veel trager dan normaal.
  • Je online contacten ontvangen spamberichten vanuit jouw naam.
  • Er verschijnen zomaar pop-ups en advertenties.
  • Je internetbrowser opent willekeurig websites.
  • Je computer loopt vaak vast.
  • Er zijn opeens onbekende items en pictogrammen op je computer.
  • Je antivirusprogramma en firewall schakelen zomaar uit.

In extremere gevallen krijg je je computer niet meer goed opgestart, of je hebt last van malware die je bestanden op slot zet. Je bestanden zijn dan in gevaar en we raden je in dat geval aan direct contact op te nemen met een IT-specialist.

Hoe voorkom je malware?

Met een virusscanner kom je al een eind, maar een antivirusprogramma biedt geen volledige bescherming. Ook de menselijke factor heeft een grote invloed op de veiligheid van een computersysteem. Het scheelt namelijk al een hoop wanneer je alleen vertrouwde software downloadt en niet werkt met onbetrouwbare websites, plug-ins, browserextensies en software. Maar schrik niet, want met een gezond verstand kom je al heel ver.

We hebben een aantal aanbevelingen op een rij gezet waarmee je malwarebesmettingen kunt tegengaan. De aanbevelingen werken over het algemeen probleemloos op verschillende computers en laptops. Maar houd er rekening mee dat je als gebruiker geheel zelf verantwoordelijk over hetgeen je op je computer doet. We raden het je dan ook aan in ieder geval altijd een backup te maken. Let daarbij wel op dat je geen geïnfecteerde bestanden meeneemt.

Update je Windows-besturingssysteem

Een van de eenvoudigste en ook belangrijkste dingen die je kunt doen is je Windows-besturingssysteem updaten. Je kent het misschien wel. Je wil je laptop afsluiten en dan verschijnt die vervelende melding dat je Windows moet updaten. Die soms vervelend getimede updates kun je echter beter direct installeren. Veel van deze (kleine) Windows-updates fixen ‘exploits’ en andere kwetsbaarheden. Door Windows up to date te houden kun je dus al een hoop problemen voorkomen.

In de basis moet je computer of laptop op Windows 10 draaien. Weet je niet welke Windowsversie je hebt? Je kunt het eenvoudig nagaan door op de Windows Startknop te drukken en naar Instellingen te gaan. Selecteer vervolgens Systeem > Info.

Als je een verouderde versie gebruikt kun je Windows 10 hier gratis downloaden. Later dit jaar, ongeveer eind 2021, wordt de nieuwe Windows 11 in fases uitgerold. Tegen die tijd krijg je een systeemmelding voor de nieuwe gratis update. Houd er wel rekening mee dat dit alleen gratis is voor gebruikers die al een legitieme Windows licentie gebruiken.

User Account Control (Gebruikersaccountbeheer)

Vaak heeft kwaadaardige software je toestemming nodig om een taak uit te voeren. Dat betekent dus dat malware pas je computer kan besmetten wanneer je ergens op ‘OK’ drukt. Om ons te beschermen tegen deze gevaren heeft Windows de User Account Control (UAC) in het leven geroepen.

UAC is een belangrijk element van Microsoft Windows en beperkt de invloed van malware op onze computers. Met UAC, of ook wel ‘Gebruikersaccountbeheer’ genoemd, beheer je de mate van invloed die een bepaald programma mag hebben. Het zijn als het ware beveiligingsinstellingen op maat. Iedere applicatie en software heeft zijn eigen betrouwbaarheidsniveau met bijbehorende toestemmingen om toegang te krijgen of wijzigingen te mogen aanbrengen in je systeem.

In feite biedt het gebruikersaccountbeheer de extra beveiligingslaag waar je antivirus tekort kan schieten. Voordat je een programma of taak start vraagt UAC of je toestaat dat het programma wijzigingen aanbrengt aan je computer. Bedenk je op zo’n moment of het programma echt toestemming nodig heeft en zo ja, welke toestemmingen vereist zijn om goed zijn werking te laten doen. Eigenlijk lijkt dat een beetje op hoe sommige websites naast volledige cookies ook alleen functionele cookies bieden.

Kortom, het is raadzaam om je gebruikersaccountbeheer (UAC) in te schakelen en alleen toestemming verlenen aan applicaties die je vertrouwt. Het helpt daarbij als je alleen programma’s en software van betrouwbare websites haalt.

Gratis antivirus en beveiligingssoftware

Met Windows krijg je een gratis beveiligingsprogramma meegeleverd: Windows Defender. Ook kun je via Google een hoop andere gratis software vinden. Sommige antivirus zijn altijd gratis terwijl andere alleen een tijdelijke proefperiode bieden van de betaalde versie.

In principe kan je in combinatie met gezond verstand uit de voeten met een gratis antivirus. Je bent dan relatief gezien meer blootgesteld aan gevaren, dus besef dat je extra goed moet opletten met alles wat je doet op je computer. Op het internet kom je vaak artikelen tegen dat een gratis antivirus niet per sé slechtere bescherming biedt. En dat is ook vaak niet zo. Het werkt alleen net wat anders. Zo heb je bijvoorbeeld alleen toegang tot beperkte functionaliteiten, terwijl je met een betaalde antivirus meer beschermings- en scanmogelijkheden tot je beschikking hebt.

Computeren met een gratis antivirus is zeker niet onmogelijk, maar wij vinden dat je vrijwel zorgeloos aan de slag moet kunnen. Bovendien is voorkomen beter dan genezen. We houden niet van onnodig risico’s nemen, en een betere bescherming hoeft echt niet veel geld te kosten. Sterker nog, het kost je ook minder aandacht en je kunt relaxter computeren.

Hoe verwijder je malware van Windows 10?

×

Powered by WhatsApp Chat

×