Hoe maak je een trage pc gratis sneller?

Start jouw pc of laptop traag op en wil je weten hoe je hem gratis sneller maakt? Je bent hier op het juiste adres. In deze blog vertellen we wat je computer langzaam maakt en hoe je dit kunt fixen en zelfs voorkomen.

Iedere keer dat je in de auto stapt, maak je contact en verwacht je dat hij direct start. Maar dat gebeurt niet zomaar. Je moet daarvoor namelijk voldoende brandstof in de tank hebben en periodieke onderhoudsbeurten geven. Dit principe is niet alleen van toepassing op je auto. Je pc heeft ook onderhoudsbeurten nodig.

Je computer is misschien een stuk slimmer dan je auto, maar ook je pc is afhankelijk van jouw input. Jij vertelt je apparaat wanneer er iets moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je op een pictogram klikt om Outlook te openen. Dat geldt ook voor onderhoud—een computer onderhoudt zichzelf namelijk niet optimaal. Laten we daarom eerst kijken naar simpele en gratis oplossingen waarmee je jouw pc sneller maakt.

Direct je pc sneller maken?

1. Sluit je pc af na gebruik

Laat jij na thuiskomst van werk je auto stationair draaien tot je hem de volgende ochtend weer nodig hebt? Hetzelfde principe is van toepassing op je laptop en pc. Toch merken we dat het zelden afsluiten nog veel voorkomt. 

Laat je apparaat niet oneindig stationair draaien—je kunt een trage laptop of pc al voorkomen door hem gewoon een keer per week uit te zetten. Met deze simpele maar belangrijke oplossing zorg je dat alle programma’s sluiten en het werkgeheugen wordt vrijgemaakt. Net als dat niemand aaneengesloten marathons kan lopen heeft je pc ook rust nodig.

2. Installeer updates

Computer- en softwarefabrikanten optimaliseren hun producten regelmatig om de veiligheid en prestaties te verbeteren. Update daarom regelmatig je Windows—bijvoorbeeld wanneer je je pc afsluit. Hoe vaker je het uitstelt, hoe meer updates zich ophopen. Wanneer je dan toch updates installeert kan het uren duren voordat je pc weer start. Voorkom dit en hou tegelijkertijd je pc veilig met het tijdig installeren van updates.

3. Verwijder malware en virussen

Bij de vorige tip spraken we over het belang van updates. Windows brengt regelmatig gratis updates uit waarmee bijvoorbeeld beveiligingslekken in je systeem worden gefixt. Maar Windows en de ingebouwde antivirus ‘Windows Defender’ bieden geen volledige bescherming. Wanneer een virus zich in je pc heeft genesteld, kan dit je pc trager maken. Hier lees je hoe je zelf malware en virussen kunt verwijderen.

4. Verwijder onnodige programma’s en apps in Windows 10

Computers en laptops worden tegenwoordig geleverd met veel overbodige applicaties, vaak ook bekend als ‘bloatware’. Bloatware is eigenlijk nutteloze software die niet alleen onnodig opslagruimte in beslag neemt, maar vaak ook in de achtergrond draaien. Bloatware kan daarom van grote invloed zijn op je computerprestaties wat kan resulteren in een tragere pc. Een berucht voorbeeld is McAfee Antivirus.

Bloatware is echter niet het enige wat je kunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s die je niet meer gebruikt. Als je harde schijf bijna vol zit kun je bijvoorbeeld ongebruikte programma’s verwijderen. Het snelste resultaat boek je met grote programma’s vanaf 200 MB.

Zoek naar ‘apps and features’ of ‘apps en onderdelen’ in de zoekbalk van je startmenu. Je krijgt nu een overzicht van alle programma’s die geïnstalleerd zijn. Neem een lekker bakje koffie erbij, spit de lijst rustig door en verwijder onnodige programma’s.

5. Schakel applicaties uit die automatisch opstarten

Nu je de overbodige applicaties eruit hebt gefilterd en verwijderd, is het tijd voor de volgende stap. Sommige programma’s starten automatisch op wanneer je computer aan gaat. Maar je hebt lang niet alle programma’s nodig.

In de zoekbalk van je Windows 10 startmenu voer je ‘startup’ in. Open dit venster en kijk welke programma’s je niet altijd nodig hebt. Als je bijvoorbeeld Skype hebt om eens per week met je familie te videobellen, kun je dit gerust uitschakelen.

Het grovere geschut inzetten?

Sommige doe-het-zelvers raden aan om je Windows-pc sneller te maken met een systeemherstel. Je schoont dan als het ware je pc op en zult merken dat je pc sneller reageert. Houd er wel rekening mee dat je dan eerst een back-up van je bestanden maakt.

Daarnaast kun je je computer of laptop ook stofvrij maken. Stof is een komt eenvoudig jouw apparaat binnen—dat gebeurt echt niet alleen wanneer je met je laptop in bed ligt te Netflixen. En al dat stof dat zich in de loop der tijd in je pc heeft opgehoopt kan de werking van je ventilatoren beïnvloeden. Hierdoor kan je pc niet goed afkoelen, met als gevolg dat hij niet alleen meer lawaai maakt, maar je ook nog eens trager wordt. Je kunt je pc of laptop zelf stofvrij maken. Houd dan wel even rekening met statische elektriciteit en dat je geen onderdelen kapot blaast of opzuigt met een stofzuiger.

Mijn computer is nog steeds langzaam!

Je hoeft dan niet meteen op zoek naar een nieuwe laptop of computer. Maak je oude computer sneller met een onderhoudsbeurt, of upgrade hem met bijvoorbeeld een uitbreiding van SSD of RAM-geheugen. Je pc wordt dan aanzienlijk sneller. Bezoek onze winkel in De Meern voor een gratis diagnose, of maak direct een afspraak met onze IT-specialist voor een onderhoudsbeurt.

Wil jij een snellere pc?

✅ Eerlijk advies

✅ Scherpe prijzen

✅ Geen upselling

×

Powered by WhatsApp Chat

×